za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO
103

LWD
62
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
di. 22-10 19:30
GRO vs
?
Website laten maken voor 250,-

ZZ Leiden: winnen met 5 verschil

Naast Jack Cooley was Rashawn Thomas ook moeilijk af te stoppen.
   © Marja van Tilburg
 

ZZ Leiden: winnen met 5 verschil

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 12 maart 2019 - Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van het tweede duel uit de achtste finales van de FIBA Europe Cup met Dinamo Sassari. De Leidse ploeg moet woensdag een achterstand van vier punten zien om te buigen om door te stoten naar de laatste acht.

Mohamed Kherrazi ontbrak vorige week in het met 93-97 verloren thuisduel tegen Dinamo Sassari. De Leidse forward kampte met de naweeën van een blessure opgelopen in de thuiswedstrijd van de Orange Lions tegen Litouwen. Kherrazi deed maandag een deel van de training mee.

Of er met Kherrazi in de ploeg dan wel gewonnen had worden van Dinamo Sassari is een vraag die niet beantwoord kan worden. Feit is wel dat de rotatie van coach Rolf Franke dan een mannetje groter was geweest en er had eerder ingegrepen kunnen worden in het geval iemand niet in de wedstrijd zat. Nog even los van het feit dat Kherrazi altijd garant staat voor een gezonde dosis agressie in het veld.

De Leidse ploeg speelde in de eigen Vijf Meihal een uitstekende pot tegen Dinamo Sassari, zeker in aanvallend opzicht, tegen het sterke Dinamo Sassari. Twee keer zorgde Zorg en Zekerheid Leiden voor een grandioze comeback, maar uiteindelijk was dat niet genoeg voor de winst: 93-97.

Zorg en Zekerheid Leiden staat voor de zware taak om op Sardinië te winnen. In de FIBA Europe Cup hebben de Italianen tot nu toe pas één keer verloren. Pallacanestro Varese wist in Sassari met 87-90 te winnen. Ter vergelijking: Donar verloor in Groningen met 78-84, maar kreeg in de uitwedstrijd met 97-74 klop. Dat zijn geen geruststellende cijfers voor de Leidse formatie.

Tot nu toe is het wel zo dat Zorg en Zekerheid Leiden leert van de eerste ontmoetingen tegen Europese clubs. Zo zal coach Rolf Franke zeker willen wijzen op het controleren van de verdedigende rebounds, want daar liet de Leidse ploeg wel wat steekjes vallen. Met name Jack Cooley was een plaag onder de borden door vijf aanvallende rebounds te pakken. De 2.06 meter lange Amerikaan speelde zij beste wedstrijd in de Europe Cup door uit te pakken met 21 punten (hoogste score) en 10 rebounds (evenaring hoogste aantal rebounds). Juist hier had Kherrazi een belangrijke rol kunnen spelen. Nu konden de Italianen hun tweepunters afwerken tegen 72,7%.

Zorg en Zekerheid Leiden wist er toch een wedstrijd van te maken en dat was vooral te danken aan het verschil in turnovers. De Leidse spelers hadden slechts zeven keer balverlies, de Italianen gooiden de bal vijftien keer weg.

De FIBA stelt op haar website dat Zorg en Zekerheid Leiden niet te licht genomen mag worden door de Italianen. Na een goede eerste wedstrijd reist de Leidse ploeg naar Sardinië als een serieuze bedreiging voor Dinamo Sassari. Of dat daadwerkelijk het geval gaat zijn, zal morgenavond duidelijk worden.

Het duel op Sardinië begint woensdag om 20.30 uur.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle
Heroes Den Bosch
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord
Zorg en Zekerheid Leiden

Basketbal Academie Limburg
Donar Groningen
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: