do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Sausje van Van Dijk smaakt anders

Aanvallend wil Anne van Dijk er zijn eigen draai aan geven. (Foto: Johan Span)

Sausje van Van Dijk smaakt anders

Door Johan Span
 

LEEUWARDEN, 10 april 2019 - Anne van Dijk is als assistent-coach bij Aris aan de zijde van Tony van den Bosch gepromoveerd tot hoofdcoach. De Groninger mag na het plotselinge vertrek van de Belgische coach het seizoen als eindverantwoordelijke tot een goed einde brengen.

Aan ambities zal het niet ontbreken om het wisselvallig verlopen seizoen van de Leeuwarder basketbalclub tot een goed einde te brengen. Geboren en getogen in de stad Groningen, met een klein uitstapje naar Drenthe, ademt Van Dijk een en al basketbal: “Ik ben besmet met het basketbalvirus en ben daar bijna 24 uur per dag mee bezig.”

Zelf zegt Van Dijk een doorsnee basketbal speler geweest te zijn: “Ik had ik al gauw in de smiezen dat mijn kracht ergens anders lag.” Hij was nog een poosje actief als speler en coach, maar ging als dertiger al vlug aan de slag met het geven van basketbaltrainingen. Zijn eerste club was in Asen en daarna heeft hij in Meppel een zestal jaren promotiedivisie gecoacht. De Basketbal Academie in Groningen gevolgd en een achttal zomers met de nationale jeugd gewerkt van 14 tot onder 20 jaar. De laatste twee jaar is Van Dijk trainer/coach van promotiedivisieclub BV Groningen.

De link met Aris kwam twee jaar geleden tijdens de bekerwedstrijd tussen BV Groningen en Aris Leeuwarden. Coach Tony van den Bosch was op zoek naar een assistent en een paar maanden later werd Van Dijk aan de technische staf bij Aris toegevoegd. Nu mag Van Dijk het seizoen bij Aris Leeuwarden als hoofdcoach afmaken. Helemaal nieuw is de ervaring als eredivisiecoach niet. In Assen fungeerde hij al twee keer eerder als interim-coach bij NUVA dat in de jaren negentig uitkwam in de eredivisie. De club werd gesponsord door uitvaartverzekeraar NUVA en ging na de slechte resultaten in 2000 ter ziele.

Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en de coachambities bepaalden verder het leven. Nu is Van Dijk dus interim-hoofdcoach bij Aris Leeuwarden. Hoewel de tijd te kort is om echt veranderingen aan te brengen, en Tony van den Bosch en Anne van Dijk met veel zaken op één lijn zaten, blijft het geraamte staan. “Maar daar ga ik mijn eigen saus overheen gooien en er zullen wel wat dingen gaan veranderen. Mijn sausje smaakt iets anders dan het sausje van Tony. Verdedigend zaten wij op één lijn en had ik ook alle verantwoordelijkheid gekregen, maar aanvallend ga ik er mijn draai aan geven. De een wil het op die manier en een andere coach ziet het wat anders en daar zullen wij in nuances in gaan verschillen.”

Sportief was het mooi geweest play-offs af te dwingen op de houten vloer. Nu is dat ‘op papier’ gebeurd na het terugtrekken van Dutch Windmills Dordrecht. “Dat is jammer, maar wij gaan gewoon play-offs spelen en dat wordt nog een mooi einde van het seizoen.”

Voorafgaande daaraan moet Van Dijk nog drie wedstrijden spelen tegen de top drie van de Dutch Basketball League. Een voorkeur voor de tegenstander in de play-offs heeft Van Dijk niet. “Elke tegenstander heeft zijn voor- en nadelen. Donar is een hartstikke leuk om tegen te spelen, maar op zich maakt dat mij niet zoveel uit. Ik heb mij voorgenomen om de komende weken heel veel met onszelf bezig te zijn, zorgen dat wij dingen goed gaan doen en dat is dan hopelijk pech voor de tegenstander.”

Het basketbalvirus gaat in ieder geval nooit via welke ingreep dan ook uit het lichaam van Anne van Dijk verdwijnen. “Zolang als mijn benen mij kunnen dragen, hoop ik met basketbal bezig te zijn. Nu is dit voor mij een hele mooie plek om te zijn en ga ik mijn pijlen daar volledig op richten.”

Ingenieur Anne van Dijk heeft naast het coachen op dit moment ook nog een 32-urige werkweek in de weg- en waterbouw als projectleider op een ingenieursbureau. De afspraak met Aris loopt tot en met de laatste wedstrijd van de play-offs.

Verdere onderlinge afspraken met Aris Leeuwarden zijn er (nog) niet gemaakt, maar dat de gedreven Groninger ambities heeft als toekomstig hoofdcoach in de eredivisie is duidelijk. “En dat heeft dan consequenties voor mijn andere werkzaamheden."

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken