do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Achterstanden wegwerken


Achterstanden wegwerken

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 15 april 2019 – Donar en Zorg en Zekerheid kenden een lang Europees seizoen. Deze twee ploegen hebben dan ook een achterstand qua competitiewedstrijden opgelopen. Dat wordt deze week rechtgetrokken met drie duels voor beide formaties.

In het eerste deel van het midweekse programma nemen beide ploegen het dinsdag in Groningen tegen elkaar op. Een dag later staat Aris Leeuwarden versus New Heroes Den Bosch op het programma.

Dinsdag 16 april

Donar (19-10) – Zorg en Zekerheid Leiden (26-3)
In Nederland zijn er dit seizoen tot nu toe slechts twee ploegen die in een officiële wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden hebben gewonnen. Landstede Basketbal deed dat twee keer voor de competitie in Leiden, Donar boekte zelfs drie zeges tegen de Leidse formatie. Donar deed dat overigens ook twee keer op vreemde bodem.

Het eerste onderlinge treffen was begin oktober in Groningen. Donar maakte in het laatste kwart een achterstand goed om met een 74-69 zege de SuperCup in de wacht te slepen. In het bekertoernooi riep Zorg en Zekerheid Leiden de Groningers een halt toe in de halve finale. De Leidse ploeg opende met een 66-71 zege in MartiniPlaza en ging ruim een maand later met 78-79 onderuit in de Vijf Meihal. De grootte van die nederlaag was voor de Leidse formatie toereikend om de eindstrijd te bereiken, waarin Landstede Basketbal in Zwolle met 69-87 werd verslagen.

In competitieverband hebben beide ploegen al twee keer in Leiden tegen elkaar gespeeld. Begin januari werd het 83-77 voor de ploeg uit de Sleutelstad, maar afgelopen dinsdag ging de winst naar Donar: 82-85. Net na het begin van het tweede kwart dreigde een grote nederlaag voor Zorg en Zekerheid Leiden (12-34), maar in de slotseconden kreeg de Leidse ploeg toch nog kans om er een verlenging uit te slepen.

Behalve vormbehoud of verbetering van het spelniveau staat er voor Donar niets meer op het spel. Door het wegvallen van Dutch Windmills komen de Groningers niet meer van de vierde plaats af. Het gat met Den Helder Suns is te groot (18 punten verschil) en de derde plaats is ook niet meer haalbaar. Zelfs als Donar alles nu nog wint en New Heroes geen punten meer pakt, dan nog blijft Donar vierde omdat het onderling resultaat met New Heroes negatief is.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is dat anders. De Leidse ploeg mag zich geen nederlaag meer veroorloven, want dan pakt Landstede Basketbal de koppositie. Door het wegvallen van Dutch Windmills raakte de Zwolse formatie vier verliespunten kwijt en werd het gat met Zorg en Zekerheid Leiden teruggebracht naar twee punten.

Dit duel is live te volgen via Podium TV (met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord. De livestats zijn hier te volgen.

Woensdag 17 april

Aris Leeuwarden (9-22) – New Heroes Den Bosch (24-7)
Beide plegen zijn nog in een felle strijd verwikkeld. Aris Leeuwarden staat momenteel zevende. De Friese formatie kan nog stijgen naar een vijfde plaats, maar kan net zo makkelijk zakken naar een achtste plek. De verschillen onderin zijn niet zo groot. Een winstpartij kan alles weer anders maken.

Tegen New Heroes Den Bosch zal de ploeg van de tot hoofdcoach gepromoveerde Anne van Dijk wel uit een ander vaatje moeten tappen dan afgelopen zaterdag. Zorg en Zekerheid Leiden schoot er in het eerste kwart vandoor en kwam op een gegeven moment zelfs 36 punten voor te staan. Uiteindelijk werd het 69-92. David Michaels (19 punten) en Nick Masterson (17 punten) kwamen aanvallend goed door, maar kregen nauwelijks steun van Griffin Kinney (5 punten) en Darian Anderson (6 punten).

Voor New Heroes Den Bosch lijkt de derde plaats het eindstation, al is zelfs een eerste plaats nog mogelijk. Dan moeten de Bosschenaren de resterende drie duels allemaal winnen, mag Zorg en Zekerheid Leiden onder geen beding nog een wedstrijd winnen en moet Landstede Basketbal van zowel Aris Leeuwarden als Basketball Academie Limburg verliezen.

In de twee wedstrijden in Den Bosch was New Heroes veel te sterk voor Aris Leeuwarden: 97-67 en 79-59 zijn geen hoopgevende uitslagen. In december deden de Friezen het beter door in de slotfase dankzij een 10-0 run terug te komen tot 73-81. Daarna voegde alleen New Heroes nog drie punten aan het totaal toe. Beide formaties zijn sindsdien wel enigszins veranderd. Bij Aris ontbraken destijds nog Craig Osaikhwuwuomwan en Darian Anderson. Bij New Heroes was Keshun Sherrill geblesseerd en moest Vernon Taylor nog worden aangetrokken.

Podium TV brengt deze wedstrijd live in beeld. Voor de livestats kan men deze link gebruiken.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken