za. 21-09 19:00
AMS
100

DHE
70
za. 21-09 20:00
LIM
114

AMI
53
zo. 22-09 13:30
ZWO
78

LDN
68
zo. 22-09 16:00
DHE
67

LIM
59
zo. 22-09 16:00
LWD
58

RDM
74
za. 28-09 19:45
RDM vs
LDN
za. 28-09 20:00
AMS vs
LIM
zo. 29-09 16:00
DHE vs
ZWO
zo. 29-09 16:00
LWD vs
DBO
wo. 02-10 19:30
GRO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

The play-offs are here!


The play-offs are here!

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 29 april 2019 – Het reguliere seizoen van de Dutch Basketball League zit er op. Het is nu tijd voor de play-offs en dat betekent dat de acht deelnemende ploegen allemaal weer op nul beginnen. De weg naar het landskampioenschap is dus weer helemaal open.

Statistiekenverzamelaar Jacob Bergsma kwam weer met wat interessante feitjes. Zo vindt morgenavond de 750ste wedstrijd in de play-offs plaats. Omdat alle duels vanwege de wedstrijd van Ajax voor de Champions League om 19.00 uur beginnen, is niet aan te geven welk duel dan precies het 750ste is.

Ook liet Bergsma weten dat thuiswedstijden voor de play-offs op dinsdag gunstig zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden, New Heroes Den Bosch en Donar. De Leidse ploeg speelde vijftien keer thuis op een dinsdag en won twaalf van die duels. New Heroes zegevierde op dinsdag in 40 van de 46 thuiswedstrijden. Bij Donar is de score 24 uit 28, maar in de laatste twintig thuiswedstrijden in de play-offs op dinsdag leed Donar geen enkele nederlaag. Dit is geen goed nieuws voor Feyenoord Basketball Rotterdam, Apollo Amsterdam en Den Helder Suns. MInder overtuigend zijn de dinsdagcijfers van Landstede Basketbal. Van de 27 play-offwedstrijden op dinsdag (zowel uit als thuis) wisten de Zwollenaren slechts vijf keer te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden – Feyenoord Basketball Rotterdam

Afgaande op de onderlinge resultaten in het reguliere seizoen is Zorg en Zekerheid Leiden favoriet. De Leidse ploeg won thuis met 88-64 en 92-68 en uit met 80-91 en 58-97. De Leidse ploeg kreeg in de laatste weken drie zware tegenstanders voor de boeg (Donar zelfs twee keer), maar wist de duels tegen New Heroes Den Bosch (89-59), Donar (76-81 en 71-73) en Landstede Basketbal (70-77) in winst om te zetten. Dat zal de ploeg van coach Rolf Franke ongetwijfeld een boost hebben gegeven. Enig gevaar is de mate van onderschatting, waar de Leidse ploeg op sommige momenten nog wel eens last van had. Als coach Rolf Franke zijn spelers messcherp aan de start weet te krijgen, dan moet Zorg en Zekerheid Leiden in staat zijn om de voorsprong te pakken.

Feyenoord Basketball Rotterdam heeft een wisselvallig seizoen achter de rug. Tegenover zeges tegen Landstede Basketbal en Dutch Windmills stonden ook twee nederlagen tegen Basketball Academie Limburg en twee nederlagen tegen Aris Leeuwarden. De 57-103 thuisnederlaag tegen de Friese ploeg, begin maart, speelde de Rotterdamse ploeg parten. Feyenoord moest zondag met 47 punten of meer verschil winnen in Leeuwarden om nog van die achtste plaats af te komen. Dat lukte uiteindelijk niet, maar de 75-100 overwinning zal de ploeg wel zelfvertrouwen hebben gegeven. Feyenoord verraste afgelopen seizoen New Heroes Den Bosch in de openingsronde van de play-offs. Ook dit keer hebben de Rotterdammers niets te verliezen, dus het kan zo maar een spannend potje worden.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra geven commentaar bij de livestream en laten de coaches na afloop aan het woord. De livestats zijn hier te vinden.

Landstede Basketbal Zwolle – Aris Leeuwarden

Lange tijd deed Landstede Basketbal een gooi naar de eerste plaats, maar het lijkt alsof er wat zand in de motor is gekomen. In de laatste drie wedstrijden wisten de Zwollenaren nauwelijks te overtuigen. Aris Leeuwarden, nota bene de tegenstander in de openingsronde van de play-offs, kreeg één kans op een winnende score, maar dat lukte niet. Landstede won met 88-87. Tegen New Heroes Den Bosch ging het na een prima eerste helft (22-43 voor) helemaal mis na de pauze. De Bosschenaren bekroonden hun inhaalrace met een 77-73 zege, waardoor de eerste plaats niet meer haalbaar was. Op de slotdag werd in eigen huis ook nog met 70-77 van Zorg en Zekerheid Leiden verloren. Coach Herman van den Belt mag een de bak. Het is voor de Zwollenaren te hopen dat de inbreng van Ralf de Pagter wat groter zal zijn en dat Kevin Bleeker mee kan spelen. De lange center heeft sinds 4 april niet meer gespeeld.

Aris Leeuwarden kreeg zondag nog een pak rammel van Feyenoord Basketball Rotterdam. Even werd er gedacht dat de marge van 46 punten niet toereikend zou zijn, maar mede dankzij een weer opgeleefde Griffin Kinney bleef de schade beperkt tot 25 punten. De fysiotherapeuten van Aris zullen vandaag en morgen handenvol werk hebben om Deividas Kumelis (enkel) en David Michaels (kuitbeen) fit aan de start te krijgen. Nick Masterson bleef zondag vanwege een enkelblessure aan de kant, maar de Amerikaan gaf naderhand aan wel te kunnen spelen, maar dat hij uit voorzorg aan de kant was gebleven. De Friezen zullen alle spelers hard nodig hebben om het Landstede Basketbal weer moeilijk te maken. Wat dat betreft ligt de wedstrijd van 20 april, toen het dus 88-87 werd, nog vers in het geheugen.

Vanuit Zwolle wordt een livestream verzorgd. Ook worden er livestats gepresenteerd.

New Heroes Den Bosch – Apollo Amsterdam
Dit is de enige serie waarin een lager geklasseerde ploeg in elk geval één keer heeft weten te winnen van de hoger geklasseerde formatie. Op 2 februari pakte Apollo met 85-79 namelijk de winst in de Apollohal. Ook op 6 april bleef het lang spannend. New Heroes had een 27-13 vierde kwart nodig om de 87-72 winst te pakken. Het verhaal doet de ronde dat de Amsterdammers het duel tegen Den Helder Suns hebben laten lopen om een ontmoeting met Donar in de play-offs te vermijden. De kans om te stunten tegen New Heroes Den Bosch wordt hoger ingeschat dan tegen Donar. Dan is het wel zaak dat de Amsterdammers klaar zijn ok van meet af aan te spelen met een hoge intensiteit, want daar was zondag in Groningen weinig van te merken. Aan coach Patrick Faijdherbe de taak om zijn spelers optimaal voor te bereiden en vanaf het begin wakker te houden.

New Heroes Den Bosch heeft op het juiste moment karakter getoond door in de laatste wedstrijd van het seizoen Landstede Basketbal na een ruime achterstand bij rust (22-43) toch te verslaan: 77-73. Maarten Bouwknecht toonde in dit duel aan klaar te zijn voor de play-offs. Mogelijk kan New Heroes, dat acht van de laatste negen wedstrijden wist te winnen, weer een beroep doen op Vernon Taylor. De Amerikaanse guard miste de laatste drie wedstrijden van het reguliere seizoen, maar is inmiddels weer in training. Met gemiddeld 16.6 punten was Taylor de tweede Bossche scorer na Jonathon Williams die het seizoen met gemiddeld 16.9 punten afsloot.

Rinie Mees en Sjef Kuipers verzorgen het commentaar bij de livestream. Het spreekt voor zich dat er ook weer livestats worden gepresenteerd.

Donar Groningen – Den Helder Suns

De laatste keer dat Donar zich niet bij de eerste drie van het reguliere seizoen speelde, was in het seizoen 2007-2008, toen Hanzevast Capitals als vijfde de play-offs inging. De afgelopen twee seizoenen hadden de Groningers thuisvoordeel gedurende de hele play-offs. Dit keer moest Donar genoegen nemen met een vierde plaats. Lange tijd leek een dubbele confrontatie met Dutch Windmills erin te zitten, maar na het wegvallen van de Dordtenaren heet de Groningse opponent in de eerste ronde Den Helder Suns. Een tegenstander die Donar wel ligt. In het reguliere seizoen werden de vier onderlinge ontmoetingen redelijk overtuigend gewonnen door de Groningers, die het seizoen afsloten met een ruime 101-57 zege tegen Apollo Amsterdam. In Den Helder won Donar de twee duels met 73-91 en 67-96, in MartiniPlaza werd het 110-83 en 96-63.

Voor Den Helder Suns, dat in het tweede seizoen van het bestaan tot de play-offs reikte, lijkt de eerste ronde van de play-offs het eindstation te betekenen. Negen dagen geleden liep Thibault Vanderhaegen een enkelblessure op. De Belgische center was volgens coach Peter van Noord out for the season. Steve Harris miste de laatste twee wedstrijden van de Suns met eveneens een enkelblessure. De Amerikaan bleef zondag uit voorzorg aan de kant, maar is dinsdagavond van de partij. Wil Den Helder een kans maken, dan zal de formatie uit de kop van Noord-Holland zuinig met het balbezit moeten omspringen.

Het duel in Groningen is live te volgen via Podium TV (met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord. De livestats ontbreken uiteraard ook niet.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: