do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
Website laten maken voor 250,-

Op de rand van uitschakeling


Op de rand van uitschakeling

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 1 mei 2019 – De resultaten van de eerste wedstrijden van de play-offs spreken boekdelen. Van spannende slotfases was geen sprake en zelfs een enkele wedstrijd was al na tien minuten beslist. Vier ploegen staan donderdag op de rand van uitschakeling. Tenzij zij zich herpakken.

De krachtsverschillen waren in de eerste wedstrijden erg groot. Het kleinste verschil was 22 punten bij Landstede Basketbal versus Aris Leeuwarden. Donar was met vijftig punten verschil veel te sterk voor Den Helder Suns. Zorg en Zekerheid Leiden (plus 24) en New Heroes Den Bosch (plus 29) zaten daar tussenin.

Den Helder Suns – Donar Groningen (0-1)

Dat het voor Den Helder Suns een moeilijk avondje in Groningen zou worden, stond eigenlijk bij voorbaat al vast. De resultaten in het reguliere seizoen waren niet hoopgevend. Daar kwamen dan ook nog de blessures van Thibault Vanderhaegen en Steve Harris bij. Een gevoelig verlies voor de strijd onder de borden, want daar hield Den Helder alleen nog Tom Koopman en Dyon Halman over. Dan is zo’n forse nederlaag verklaarbaar.

Kan Den Helder in de eigen sporthal aan de Sportlaan nog terugslaan? Als Steve Harris in staat is om donderdagavond wel te spelen, dan kunnen de Suns meer weerstand bieden. Daar moet dan nog een slechte dag van Donar bij komen, want de Groningers zijn de laatste paar dagen aardig in vorm gekomen. De Helderse coach Peter van Noord was in elk geval onder de indruk van het spel van Donar. “Ik heb dinsdagavond een Donar gezien dat klaar is voor de play-offs en ook mee gaat doen om de titel. Voor mijn jongens geldt dat zij nog simpelweg niet op het niveau zijn.”

Vanuit Den Helder wordt een livestream aangeboden. Ook worden er livestats gepresenteerd.

Feyenoord Basketball Rotterdam – Zorg en Zekerheid Leiden (0-1)

Feyenoord Basketball Rotterdam was een van de twee ploegen die er lange tijd een echte strijd van maakte. De Rotterdammers wilden zich niet zo maar neerleggen bij de suprematie van Zorg en Zekerheid Leiden. Jan Stalman kwam met een tactisch plan en daar hadden de Rotterdammers duidelijk baat bij. Aanvallend ging de bal goed rond en slechte en te snelle schoten bleven achterwege. Ook het aantal turnovers werd drastisch beperkt en dat zorgde ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden haar snelheid niet ten volle kon benutten.

Nu heeft Zorg en Zekerheid Leiden wel een paar spelers die met creatief spel voor scores kunnen zorgen. Dit keer was het Maurice Watson Jr. die de kar trok. Met 33 punten, 5 rebounds en 5 assists leverde de kleine Amerikaan uitstekend werk voor de Leidse ploeg af. Stalman zal met een plan moeten komen om Watson uit de wedstrijd te houden.

Luuk von Burg verzorgt het commentaar bij de livestream. De livestats zijn hier te vinden.

Aris Leeuwarden – Landstede Basketbal Zwolle (0-1)

Aris Leeuwarden wist het Landstede Basketbal lange tijd moeilijk te maken. Met nog vier minuten te spelen in het derde kwart was het verschil slechts vier punten: 55-51. Daarna moesten de Friezen Landstede Basketbal laten gaan. Nick Masterson deed in de ploeg van coach Anne van Dijk mee, maar het ontbreken van de geblesseerde David Michaels was een groot gemis voor de Leeuwarders. Wil Aris de serie levend houden, dan is het uiterst noodzakelijk dat Michaels, die vaak gezien wordt als de architect van de Friezen, inzetbaar is.

Landstede Basketbal miste weliswaar Kevin Bleeker, maar dat gemis werd uitstekend opgevangen door Kayel Locke. De Amerikaan, die tijdens het seizoen Franko House kwam vervangen, speelde zijn beste wedstrijd in dienst van Landstede: 19 punten en 6 rebounds. Coach Herman van den Belt was tevreden met de winst in de openingswedstrijd, maar het zal hem nog meet bevallen wanneer de Hammers donderdag een einde maken aan deze serie uit de eerste ronde.

Podium TV zorgt voor een livestream. Het is te hopen dat de Friese stats crew de livestats dit keer wel buiten het Kalverdijkje kunnen presenteren.

Apollo Amsterdam – New Heroes Den Bosch (0-1)

De serie waar het meeste vuurwerk werd verwacht, loste die verwachtingen in de eerste wedstrijd totaal niet in. Zeker, New Heroes speelde prima en zette een stevige verdediging neer. Alle credits voor de Bosschenaren, die Vernon Taylor weer terug zagen komen. De 88-59 winst was verdiend en de basis voor die overwinning werd al gelegd in het eerste kwart. Na tien minuten stond het namelijk al 28-5.

Het spel van Apollo Amsterdam mag gerust als teleurstellend betiteld worden. Dit leek een serie waarin een stunt tot de mogelijkheden behoorde. Als Apollo donderdag niet uit een ander vaatje tapt, dan is deze serie na morgenavond ook over. Ongetwijfeld zal coach Patrick Faijdherbe wijzen op de serie van New Heroes van afgelopen seizoen. In de openingswedstrijd werd Rotterdam volledig weggespeeld, maar toch wisten de Rotterdammers wedstrijd twee én drie te winnen.

Apollo Amsterdam verzorgt een livestream. De livestats worden ook aangeboden.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken