do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
Website laten maken voor 250,-

Halve finales van start


Halve finales van start

Door Ties Rozema
 

GRONINGEN, 7 mei 2019 - De eerste ronde van de play-offs zit er op. De overgebleven ploegen staan nu aan de vooravond van de halve finales. Donderdag neemt Zorg en Zekerheid Leiden het op tegen Donar en strijdt Landstede Basketbal tegen New Heroes Den Bosch. Inzet is een plaats in de finaleserie.

De vier halve finalisten hadden allen aan twee wedstrijden genoeg om af te rekenen met hun tegenstanders in de eerste ronde. Erg spannend is het nog niet geweest. Alleen Donar had in Den Helder meer dan genoeg moeite om af te rekenen met de Suns. Slechts zes puntjes bedroeg uiteindelijk het voordeel voor de Groningers. Inclusief deze wedstrijd was het verschil in de acht gespeelde play-offwedstrijden gemiddeld ruim 28 punten.

Deze overmacht geeft vooral weer wat iedereen eigenlijk al wist: de top vier is dit seizoen (zeker na het wegvallen van Dutch Windmills) onmiskenbaar. Dat belooft dus wat voor de twee halve finaleseries. Landstede Basketbal en New Heroes Den Bosch nemen donderdagavond om 19.30 uur het voortouw, om 20.00 uur al snel gevolgd door Zorg en Zekerheid Leiden en Donar.

Landstede Basketbal – New Heroes Den Bosch

Als de uitslagen van het reguliere seizoen een graadmeter zijn voor de play-offs, dan is het voordeel in deze serie voor New Heroes Den Bosch. Van de vier competitiewedstrijden wisten de Bosschenaren er drie te winnen: tweemaal in eigen huis en eenmaal op bezoek in Zwolle. Prima papieren dus, voor de ploeg van coach Ivica Skelin, die in de twee play-offwedstrijden tegen Apollo Amsterdam Vernon Taylor rustig kon laten terugkeren na een blessure.

Is Landstede Basketbal dan op voorhand al kansloos? Verre van! De play-offs zijn een wereld op zich. Gedurende het seizoen kunnen spelers nog wel eens een stapje terug doen, maar als de play-offs daar zijn, gaat het gas er op. Elke wedstrijd telt. De vier onderlinge resultaten zullen Herman van den Belt en zijn mannen dan ook niet zenuwachtig maken. De uitslagen waren sowieso al close. Tweemaal was het verschil zeven punten, eenmaal zes en onlangs won New Heroes met slechts vier punten meer dan Landstede. Als de onderlinge resultaten dus al iets zeggen, is het dat de beide ploegen flink aan elkaar gewaagd zijn.

Het is dan ook lastig te voorspellen wie deze serie naar zich toe zal trekken. Landstede Basketbal, dat weer kan beschikken over Kevin Bleeker, zal in elk geval in eigen huis de eerste klap willen uitdelen. New Heroes moet echter minimaal een uitduel weten te winnen. In het Theater van de Sport kunnen fans en liefhebbers zich opmaken voor een interessant duel op het scherp van de snede.

Vanuit Zwolle wordt een livestream verzorgd. Ook worden er livestats aangeboden.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar

Zeven keer maar liefst, stonden Zorg en Zekerheid Leiden en Donar dit seizoen al tegenover elkaar. De beide teams kwamen elkaar voor het eerst tegen in de SuperCup. Daarin was Donar nog net te sterk voor de Leidenaren. Daarnaast stonden de ploegen viermaal tegenover elkaar in de competitie, waarbij Zorg en Zekerheid Leiden driemaal aan het langste eind trok. Ook in de strijd om de NBB-beker kwamen de rivalen elkaar tegen. Zorg en Zekerheid Leiden schakelde Donar uit, door in twee wedstrijden vier puntjes meer te scoren.

Als onbetwiste koploper ging Zorg en Zekerheid Leiden de play-offs in. De ploeg van Rolf Franke heeft daarmee het belangrijke thuisvoordeel gedurende de gehele play-offs. Erg prettig voor de ploeg die zich in de eigen Vijf Meihal gesteund weet door een zeer fanatieke supportersschare. Die steun is meer dan welkom tegen de regerend landskampioen uit Groningen. Donar speelt weliswaar nog altijd wisselvallig, maar tegen Zorg en Zekerheid Leiden was het verschil in de afgelopen zeven ontmoetingen steevast minimaal. Het grootste verschil bedroeg zes punten: begin januari werd het 83-77. Daarna tweemaal vijf punten: eenmaal in het voordeel van Donar (SuperCup) en eenmaal in het voordeel van Leiden (NBB-bekertoernooi).

Naast Landstede versus New Heroes is ook Zorg en Zekerheid Leiden versus Donar een play-offserie om reikhalzend naar uit te kijken. De duels zullen zowel in Leiden als in Groningen garant staan voor een volle bak en volop sfeer. Zeker gezien het thuisvoordeel mag Zorg en Zekerheid Leiden als favoriet worden gezien, maar de Leidenaren zullen zeer beducht moeten zijn voor de zeer ervaren ploeg van Erik Braal. Ook in deze serie kan het uiteindelijk alle kanten op gaan.

Arie in 't Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en de interviews na afloop met beide coaches. De livestats zijn hier te vinden.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken