do. 23-05 19:30
GRO
53

ZWO
62
zo. 26-05 14:00
ZWO
84

GRO
70
di. 28-05 19:30
GRO
88

ZWO
82
do. 30-05 14:00
ZWO
85

GRO
53
za. 01-06 16:00
GRO
71

ZWO
78
vr. 30-08 19:30
GRU vs
GRO
Website laten maken voor 250,-

Telt thuisvoordeel nu wel?


Telt thuisvoordeel nu wel?

Door Menno Schraven
 

DELFT, 10 mei 2019 - Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden hadden afgelopen donderdag ogenschijnlijk het voordeel te openen met een thuisduel. New Heroes Den Bosch en Donar logenstraften die gedachte op ruwe wijze. Zaterdag kunnen zij een verrassende 2-0 voorsprong nemen.

Of weten Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal Zwolle de opgelopen averij op tijd te herstellen?

Donar Groningen (1) - Zorg en Zekerheid Leiden (0)

Was het gemakzucht, concentratieverlies aan de kant van Zorg en Zekerheid Leiden? Of kwam de bak met ervaring van Donar op tijd bovendrijven? In de eerste helft liep de thuisploeg donderdag naar een maximale voorsprong van net geen twintig punten, waar Donar weinig tegen had in te brengen. De ploeg van coach Erik Braal raakte echter niet in paniek. Kwam in de tweede helft snel terug in de wedstrijd en sleepte in de slotfase, met dank aan twee driepunters van Arvin Slagter, een dure overwinning uit het vuur. Zorg en Zekerheid Leiden moest in die tweede helft het antwoord op de Groningse comeback schuldig blijven, maar speelde het ook niet al te slim uit in de laatste paar minuten.

Wat zegt dat over de wedstrijd van aankomende zaterdag? Zorg en Zekerheid Leiden moét winnen om niet meteen op 0-2 te komen. Dan wordt het immers héél lastig om drie wedstrijden op rij te winnen en dat zal het team van Rolf Franke zich ongetwijfeld realiseren. In het reguliere seizoen speelden Zorg en Zekerheid Leiden en Donar al zeven keer tegen elkaar, waarvan twee keer in het bekertoernooi en de strijd om de SuperCup. Zorg en Zekerheid Leiden won vier van de zeven keer, waarvan opvallend genoeg drie keer in Groningen. Leiden hoeft dus niet te vrezen bij deze 0-1 achterstand, maar de druk ligt nu wel bij het sterkste team uit de reguliere competitie.

Donar heeft duidelijk een bredere bank dan Zorg en Zekerheid Leiden, met spelers die allemaal kunnen scoren en daar ligt een belangrijke sleutel tot succes. In Leiden had Donar in de eerste helft moeite met de verdedigende druk van de thuisploeg. In de tweede helft raakte Zorg en Zekerheid Leiden meer vermoeid en maakte het ook aanvallend niet altijd meer de juiste beslissingen. Wil Zorg en Zekerheid Leiden Groningen in eigen huis opnieuw de baas blijven, zal het vooral als team moeten blijven spelen. Wint Donar deze wedstrijd, dan wordt het als gezegd voor de Leidse ploeg een moeilijk verhaal om de finale te bereiken.

De wedstrijd is live te volgen via de streams van Podium TV (met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord. De livestats zijn hier te vinden.

New Heroes Den Bosch (1) - Landstede Basketbal Zwolle (0)

In de reguliere competitie ontliepen beide teams elkaar niet veel. In de vier onderlinge ontmoetingen was het verschil nooit groter dan zeven punten. Wel won New Heroes Den Bosch drie van de vier keer van Landstede Basketbal Zwolle, met een 77-73 thuisoverwinning in de voorlaatste competitieronde toen de Bosschenaren een achterstand van meer dan twintig punten verschil weg wisten te poetsen.

Des te opvallender was het grote verschil afgelopen donderdag. Met een zeer ruime 63-89 overwinning voor de bezoekers uit Brabant, waar weinig op viel af te dingen. De thuisploeg leidde nog wel nipt met twee punten bij rust, maar de tweede helft was Zwolle nergens meer te bekennen. Landstede weet dus dat het veel beter moet en ook kan. Zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Den Bosch schoot graag en goed de driepunter, met 14 op 24 rake pogingen. Zwolle zette daar een schamele 4 op 20 tegenover. Bij New Heroes waren vooral Vernon Taylor en Keshun Sherrill aanvallend op dreef. Den Bosch wilde graag rennen en kreeg daarvoor ook de ruimte. Coach Herman van den Belt zal een goed tactisch plan moeten bedenken om te zorgen dat Den Bosch niet opnieuw in een goede ‘flow’ komt.

Kaza Kajami-Keane en Kayel Locke waren met respectievelijk twintig en tien punten de enigen in de dubbele cijfers aan de kant van Zwolle. Landstede zal dus als team op moeten staan om Den Bosch in eigen huis te verslaan, iets wat eerder dit seizoen niet lukte. Ook hier ligt de druk dus nu bij de uitspelende ploeg. Den Bosch zal er daarentegen veel aan gelegen zijn met een 0-2 voorsprong voor de tweede keer naar Zwolle af te reizen, om daar deze best-of-five serie af te maken. Zo ver is het echter nog allerminst.

Vanuit Den Bosch wordt een stream gepresenteerd met in ieder geval Rinie Mees als een van de twee commentatoren. Uiteraard worden de livestats ook gepresenteerd.

Stand

Team Pnt 
Zorg en Zekerheid Leiden 34  31  62 
Landstede Basketbal Zwolle 34  28  56 
New Heroes Den Bosch 34  26  52 
Donar Groningen 34  22  12  44 

Den Helder Suns 34  12  22  24 
Apollo Amsterdam 34  10  24  20 
Aris Leeuwarden 34  25  18 
Feyenoord Rotterdam 34  25  18 

Basketball Academie Limburg 34  29  10 
10  Dutch Windmills Dordrecht 18  10  20 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken