do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Finale is nu een best of five


Finale is nu een best of five

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 24 mei 2019 – Landstede Basketbal kwam donderdagavond met een uitstekend antwoord tegen Donar. De wil om te winnen straalde er van af en dat gaf uiteindelijk de doorslag in een wederom (te) fysiek duel. Wedstrijd drie vindt zondag 26 mei plaats in Zwolle.

Landstede Basketbal was stukken scherper dan in wedstrijd één. Herman van den Belt coachte secuur en nam op tijd zijn time-outs. Hij wond zich nauwelijks op over de arbitrage, wat zijn tegenstrever Erik Braal eigenlijk vanaf de eerste minuut al deed, zowel verbaal als met armbewegingen.

De spelers van Landstede waren feller dan de Groningers en dat uitte zich bijvoorbeeld in zeventien aanvallende rebounds. Vrijwel de meeste losse ballen gingen ook de kant van de Zwollenaren op. De werklust was duidelijk zichtbaar bij Kayel Locke (12 punten, 12 rebounds) en Ralf de Pagter (2 punten slechts, maar ook 12 rebounds). Donar wist de scorende inbreng van Noah Dahlman aardig in te perken, maar de Zwolse Amerikaan scoorde in de slotfase wel een belangrijk linkshandig hoekje.

Opvallend was ook dat bij Landstede Basketbal acht spelers tot scoren kwamen en bij Donar slechts zes. Shane Hammink, Rienk Mast en Drago Pasalic wisten in beperkte speeltijd geen punten voor de Groningers aan te laten tekenen. In het geval van Hammink en Mast kan nog gezegd worden dat zij geplaagd werden door blessures. Het is nog maar de vraag of dit tweetal zondag minuten kan maken.
En dat zou een probleem kunnen zijn voor de formatie van Erik Braal. Normaliter kan Braal putten uit tien spelers. Blijkbaar heeft Grant Sitton zijn krediet al verspeeld, want de Amerikaan speelde in wedstrijd één vijf minuutjes mee en was donderdag gedegradeerd tot een supporter op de bank. Tijdens de persconferentie van donderdag kreeg Braal dan ook de terechte vraag waarom Sitton niet speelde. Braal ging daar niet diep op in, maar gaf aan dat Sitton weet waar hij aan toe is.

Niettemin zouden blessures bij Mast en Hammink en het niet-spelen van Sitton een aardige aantasting zijn van de diepe selectie van Donar. De rotatie is dan terug tot zeven spelers en dat impliceert dat sommige spelers op iets andere posities zullen moeten opereren. Nu zou Donar dit op tempo nog wel aan kunnen, maar het vertragende spel van Landstede Basketbal haalt de break van de Groningers uit het spel en dwingt Donar tot het spelen van halfcourt sets.

Daar ligt wel een probleem voor Donar, want inside valt er heel weinig te halen tegen het felle Landstede. Veel zal moeten komen van buiten en dan is het lastig als je, zoals in wedstrijd twee, niet effectief genoeg bent van achter de driepuntslijn: 6 uit 31 levert een percentage van 19,4% op en dan is het moeilijk om dit soort wedstrijden te winnen. Bovendien kwam Donar slechts tot 28 tweepuntspogingen, een teken dat Landstede Basketbal de weg naar de ring heeft weggenomen en Donar dwingt tot lange afstandsschoten.

Landstede Basketbal ging net als in de halve finale in het eerste thuisduel meteen ten onder. Tegen New Heroes werd veerkracht getoond en dat was ook tegen Donar dus weer het geval. Een stand van 1-1 betekent dat de finale nu is verworden tot een best of five en dat Landstede Basketbal, dat in het reguliere seizoen vier keer van Donar wist te winnen, het thuisvoordeel weer heeft teruggehaald. Het basketbal in de finale mag dan misschien niet mooi zijn, maar de strijd is wel enorm intens en het echte vechtbasketbal voert de boventoon. Wedstrijd drie zou zo maar hetzelfde spelbeeld kunnen tonen en dan is het de vraag wie er het beste met de situatie om kan gaan.

De NOS reist zondag af naar Zwolle om rechtstreeks verslag van deze wedstrijd te doen. Vanuit Zwolle wordt ook een livestream verzorgd. De livestats zijn hier te vinden.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: