do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Wordt het feest voor Landstede?


Wordt het feest voor Landstede?

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 31 mei 2019 – Landstede Basketbal krijgt dit weekend maximaal twee kansen om de landstitel te pakken. De eerste mogelijkheid doet zich zaterdagmiddag in Groningen voor. Mocht Donar winnen, dan volgt zondagmiddag de alles beslissende wedstrijd.

Voor Landstede Basketbal zou het een uniek moment kunnen worden. De Zwolse ploeg heeft tot op heden slechts één bokaal op het hoogste niveau in de wacht gesleept, namelijk de SuperCup in 2017 toen Donar in MartiniPlaza werd verslagen. Voor de rest telt de prijzenkast vooral bekers van de jeugdteams, maar nog geen beker voor het kampioenschap van de Dutch Basketball League.

Donar, dat drie keer op rij kampioen van Nederland werd, kreeg op Hemelvaartsdag een flink pak op de broek van de Zwollenaren. De Groningers zullen dit weekend echt uit een ander vaatje moeten tappen om nog aanspraak te maken op de titel. Er werd nauwelijks verdedigd en in de rebound gaf Donar helemaal niet thuis. Slechts 22 rebounds vielen in de handen van Groningse spelers (met zes stuks deed Thomas Koenis dat nog het beste), waar Landstede Basketbal maar liefst 46 rebounds van de borden graaide. Dat leverde de Zwollenaren sowieso 12 keer extra balbezit op.

Het fluwelen passwerk, dat toch enkele jaren door Donar tot in de perfectie werd uitgevoerd, heeft plaatsgemaakt voor veel solistische acties. Het stuiterwerk heeft zijn intrede gedaan bij de ploeg van Erik Braal en dat maakt het verdedigend een stuk eenvoudiger voor Landstede Basketbal. Maar goed, twee wedstrijden terug vielen in MartiniPlaza de driepunters opeens wel en dat leidde toen nog tot de gelijkmaker. In een vol huis is het niettemin mogelijk dat Donar de stand nog recht weet te trekken. Of lopen de irritaties langzaam op in de Groningse formatie, die het in deze serie sinds wedstrijd één moet stellen zonder Rienk Mast.

Opmerkelijk genoeg heeft de vervanger van Mast in de startende vijf van Donar, Grant Sitton, zich sinds zijn nul minuten in wedstrijd twee tot drie keer toe in de dubbele cijfers geschoten. Dat is het probleem momenteel niet. De erkende toppers van Donar moeten nu opstaan. Ze zullen zich nu echt alleen op het basketbal moeten concentreren en zich niet met andere zaken bezig moeten houden, want anders is de finaleserie zaterdagmiddag afgelopen.

Noah Dahlman en Kaza Kajami-Keane zijn de constante factoren bij Landstede Basketbal, die elke wedstrijd het beste van hun spel laten zien. Dahlman met zijn frommelballetjes dicht bij de ring en Kajami-Keane als de Zwolse generaal die de lijnen uitzet en het tempo bepaalt. In hun schaduw zijn de prestaties van Kayel Locke opvallend te noemen. De kreet ‘rise to the occasion’ gaat voor deze 1.96 meter lange Amerikaan zeker.

Locke werd eind januari aangetrokken als vervanger van de vertrokken Franko House. Locke kwam lange tijd van de bank en zette in veertien competitiewedstrijden eigenlijk geen bijzondere statistieken neer. Sterker nog, van een Amerikaan mag je meer verwachten dan 5.93 punten, 3.57 rebounds en 1 uit 12 driepunters.

In de play-offs laat Locke, die nu start, zich van een heel andere kant zien. Verdedigend staat hij zijn mannetje, maar ook aanvallend doet hij goede dingen. In elf wedstrijden in de play-offs is Locke goed voor gemiddeld 10.18 punten, 5.73 rebounds en 0.55 blocks. O ja, nu schiet hij acht van zijn 19 driepuntspogingen binnen. Hiermee heeft Herman van den Belt een extra wapen in zijn ploeg.

Een ploeg die het overigens zeer verdienstelijk doet. Zelfs in wedstrijd vier, toen Donar 17 uit 31 driepunters raak schoot, bleef Landstede tot het einde toe in de race. Pas na de driepunter van Jason Dourisseau, met nog een seconde op de schotklok, gaf Landstede zich gewonnen. De ploeg raakte echter niet in paniek na dat verlies, want donderdag sloegen The Hammers weer keihard toe. De vraag is nu of dat zaterdagmiddag in Groningen nog een keer lukt.

De wedstrijd is live te volgen via de streams van Podium TV (met commentaar van Hink Jan Apotheker) en RTV Noord (met commentaar van Karel Jan Buurke). De livestats zijn hier te vinden. Het duel begint overigens om 16.00 uur.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: