do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Buscaglia nieuwe coach Oranje

Maurizio Buscaglia is aangesteld als de nieuwe hoofdcoach van de Orange Lions.

Buscaglia nieuwe coach Oranje

AMSTERDAM, 22 juli 2019 - Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands basketbalteam voor mannen. De 50-jarige Italiaan is bij de Orange Lions aangesteld voor de periode tot en met het Europees Kampioenschap van 2021.

Met Buscaglia heeft Nederland de internationaal gelouterde coach die de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de stichting Nederlands Mannenteam (NMT) wilden vastleggen.

Buscaglia combineert het bondscoachschap met zijn functie als coach van Grissin Bon Reggio Emilia, dat uitkomt in de hoogste Italiaanse competitie. De constructie met een bondscoach die tegelijk clubcoach is, is gebruikelijk in Europese landen.

Aan het contracteren van Buscaglia ging de afgelopen maanden een uitgebreide zoektocht vooraf. Om internationaal de volgende stap te kunnen zetten, wilden NBB en NMT een coach die op het hoogste niveau actief is in Europa, die het internationale basketbal kent en die vol overtuiging de ambitie van de Orange Lions om tot de Europese top te behoren onderstreept.

Uit de gesprekken die zijn gevoerd, kwam Buscaglia als beste kandidaat naar voren. “Hij is enthousiast, ervaren en deskundig en weet al veel van de Nederlandse spelers. Hij heeft goed voor ogen wat er nodig is om de resultaten te behalen in de komende kwalificatiewindows. Daarnaast heeft hij ook de wens en affiniteit het Nederlands basketbal verder te helpen ontwikkelen”, aldus Okke te Velde, technisch directeur van de NBB.

“Het is voor mij een eer om het nationale basketbalteam van Nederland te mogen coachen. Er is veel talent, er zijn veel mogelijkheden. We hebben alles in huis om het EK te halen”, aldus Buscaglia. De kwalificatiewedstrijden voor het EK beginnen in februari volgend jaar. Via drie vensters van telkens twee wedstrijden dienen de Orange Lions zich te plaatsen. De inzet van Buscaglia zal zich concentreren op die ontmoetingen. Nederland zit in een groep met Kroatië, Turkije en Zweden.

Buiten de vensters komt er een zomerprogramma en zoekt de coach regelmatig contact met de spelers en met andere geledingen binnen het Nederlandse basketbal zoals de Orange Lions Academy (OLA). Daarnaast is er intensief contact over de doorstroom van talenten naar het A-team.

Buscaglia was de afgelopen negen seizoenen coach van Dolomiti Energia Trento, dat sinds 2014 uitkomt in de hoogste Italiaanse divisie. Onder zijn leiding bereikte het team tweemaal de finale om het landskampioenschap. Hij was coach van het jaar in 2014-2015. Een seizoen later was hij coach van het jaar van de EuroCup. In 2016-2017 viel het U20-team van Italië onder zijn hoede.

Financieel passen de afspraken met Buscaglia binnen het budget dat hiervoor beschikbaar is en dat gebaseerd is op het salaris dat het NMT aan de vorige hoofdcoach betaalde. Het NMT draagt de organisatie en verantwoordelijkheid van het Nederlands team na dit jaar weer over aan de NBB.

Het debuut als coach is op 21 augustus bij de oefeninterland Polen-Nederland in het Poolse Lublin.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: