do. 10-10 19:30
AMS
57

DBO
103
za. 12-10 20:00
BAL
72

DHE
81
za. 12-10 20:00
LWD
20

LDN
0
za. 12-10 20:00
AMS
61

RDM
70
zo. 13-10 14:00
ZWO
77

GRO
70
wo. 16-10 19:30
ZWO vs
LWD
za. 19-10 19:30
DHE vs
GRO
za. 19-10 19:45
RDM vs
LWD
za. 19-10 20:00
LDN vs
BAL
za. 19-10 20:00
DBO vs
AMS
Website laten maken voor 250,-

Zware taak voor ZZ Leiden

Net als tegen Landstede Hammers moet Worthy de Jong zijn ploeg voorgaan.
   © Marja van Tilburg
 

Zware taak voor ZZ Leiden

Door Martin Hoekstra
 

OEGSTGEEST, 7 oktober 2019 - Zorg en Zekerheid Leiden staat woensdagavond voor de zware taak om een achterstand van vijftien punten goed te maken tegen het Bulgaarse BC Beroe. Alleen als de Leidse ploeg in die missie slaagt, kan het Europese avontuur verlengd worden.

Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar het vertoonde spel van Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zaterdag tegen Landstede Hammers was prima. Er was beleving, er werd hard gewerkt en er werd vooral als team gespeeld. Deze lijn moet woensdag worden doorgetrokken tegen BC Beroe. Dan wordt bepaald of de Leidse ploeg verder kan gaan in Europa of dat het boek al in de kwalificaties wordt dichtgeslagen.

Zorg en Zekerheid Leiden wist zich vorig seizoen via het Oostenrijkse Kapfenberg te kwalificeren voor de groepsfase van de FIBA Europe Cup. Dat was een mooie opmaat voor een prima Europees seizoen, waarin de Leidse club de laatste zestien haalde. Daarin slaagde de uiteindelijke winnaar Dinamo Sassari erin om de Leidse trein tot stilstand te krijgen.

Dit seizoen was Zorg en Zekerheid Leiden wederom veroordeeld tot het spelen van kwalificatieduels. BC Beroe kwam uit de koker als tegenstander. De Bulgaarse formatie is een topploeg in eigen land. De Leidse ploeg kende in Stara Zagora een goede eerste helft, die met een 49-52 voorsprong werd afgesloten. De verdedigende rebound gaf nog wat problemen, maar dat werd gecompenseerd door hoge schotpercentages en een beperkt aantal keren balverlies. Die compensatie was er na de pauze niet meer. De Leidse ploeg raakte de draad kwijt en moest uiteindelijk een 86-71 nederlaag slikken.

Die negatieve marge van vijftien punten, moet woensdagavond dus goedgemaakt worden. Er is wel een belangrijk verschil, want Zorg en Zekerheid Leiden speelt nu thuis in de eigen vertrouwde Vijf Meihal. Ook vorig seizoen presteerde de Leidse ploeg in eigen huis vaak beter dan buitenshuis. Bakken Bears was bijvoorbeeld een goed voorbeeld. In Denemarken werd met 40 punten verschil verloren, in Leiden werd er echter gewonnen met 89-85.

Nog even terug naar de wedstrijd tegen Landstede Hammers. Worthy de Jong ging zijn ploeg voor en zorgde er in de beginfase hoogstpersoonlijk voor dat de Leidse ploeg in het spoor van de Zwollenaren wist te blijven. Gaandeweg kreeg hij steun van Tayler Persons en Jarvis Williams. Dit trio tekende voor 61 van de 83 punten. Ook Marijn Ververs liet zich na rust van zijn goede kant zien door een aanvallende rebound te pakken en luttele seconden later een driepunter door de ring te laten glijden. Het altijd kritische Leidse publiek genoot met volle teugen en ging massaal achter het Leidse team staan. Juist die steun kan woensdag nog wel eens van doorslaggevend belang zijn. De Vijf Meihal moet een ware heksenketel zijn voor de Bulgaren. Als het zowel op als naast het veld klopt, dan is er veel mogelijk en is een gat van vijftien punten te overbruggen.

Stand

Team Pnt 
Heroes Den Bosch
Landstede Hammers Zwolle
Zorg en Zekerheid Leiden
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord

Donar Groningen
Basketbal Academie Limburg
Den Helder Suns
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op: