zo. 17-11 14:00
ZWO
92

LDN
75
zo. 17-11 14:30
RDM
67

DBO
57
wo. 20-11 18:00
BRA
78

LDN
88
wo. 20-11 19:00
KAP
67

ZWO
100
wo. 20-11 19:30
GRO
62

PIN
79
za. 23-11 20:00
LWD vs
ZWO
za. 23-11 20:00
LDN vs
GRO
zo. 24-11 14:30
RDM vs
AMS
wo. 27-11 18:30
GRO vs
SPI
wo. 27-11 19:30
ZWO vs
IRO
Website laten maken voor 250,-

Topper in Bossche Maaspoort


Topper in Bossche Maaspoort

Door Ties Rozema
 

GRONINGEN, 1 november 2019 - De competitieronde wordt dit weekend in zijn geheel op zaterdag gespeeld. Acht teams komen in actie: alleen Donar krijgt rust. Het meest spraakmakende affiche is de topper tussen Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden.

Zaterdag 2 november 2019

Den Helder Suns (2-4) – Aris Leeuwarden (1-6)

De bezoekers uit Friesland hebben tot nu toe het geluk niet aan hun zijde. Het blessurespook waart welig rond in Leeuwarden en coach Ferried Naciri steekt zaterdag derhalve met een gehavende selectie de afsluitdijk over. Aris Leeuwarden moest het de afgelopen tijd al doen zonder Craig Osaikhwuwuomwan, Andy Mazurczak en Arunas Mikalauskas en tegen Donar viel tot overmaat van ramp ook Tim Hoeve nog uit met een zware knieblessure. De jonge guard was goed op dreef, maar moet de rest van het seizoen helaas aan de kant blijven. Tegen Den Helder bestaat wel de hoop dat Mazurczak minuten kan maken. Het zou een welkome versterking zijn voor Aris, dat nu zwaar leunt op het scorend vermogen van Samuel Idowu.

Den Helder Suns ziet tegen de gehavende Friezen een goede kans om de derde overwinning van het seizoen te pakken. De ploeg, die nog in afwachting is van nieuwkomer K.J. Byers, is in de strijd om de zesde plaats heel aardig begonnen. Tegen directe concurrenten werden belangrijke punten gepakt en die trend zal de ploeg tegen Aris Leeuwarden voort willen zetten. De Helderse ploeg profiteert tot nu toe flink van het break-out seizoen van Yarick Brussen. De jonge center zet tot nu toe gemiddelden neer van 16,8 punten en 8,7 rebounds per wedstrijd. Brussen wordt onder meer bijgestaan door de met scherp schietende Boyd van der Vuurst de Vries en Josh Williams, gezamenlijk goed voor 44 procent rake driepunters. De thuisploeg is mede dankzij deze sterke cijfers favoriet tegen Aris Leeuwarden.

Vanuit Den Helder wordt een livestream verzorgd. De livestats zijn hier te vinden. 

Basketbal Academie Limburg (2-3) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (4-1)

De talentenploeg uit Weert heeft dit seizoen meer body dan de afgelopen jaren en daarmee wil de ploeg meestrijden om een plekje in de play-offs. De seizoenstart is wat dat betreft veelbelovend. Ondanks het verlies tegen directe concurrent Den Helder Suns bezet BAL momenteel de zesde plaats. Tegen Feyenoord hopen de Limburgers op een stuntje in eigen huis. Tegen de gemakkelijk scorende Rotterdammers kan BAL daarbij wel een zetje in de rug gebruiken van schutters Trey Burch-Manning en Elay Wirjo. Burch-Manning schoot in de voorbereiding uit de startblokken, maar in het reguliere seizoen kan hij zijn scoregemiddelde nog wel iets opvoeren. Wirjo was het vorige seizoen één van de beste driepuntschutters in de DBL. Deze jaargang is zijn afwerking nog niet helemaal op niveau, hoewel hij in de vorige wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden al twee van zijn vier drietjes door het netje zag ploffen.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball zal een flinke kluif worden voor BAL. De Rotterdammers kennen een flitsende seizoenstart. Dit ontging zelfs de NOS niet, die van de week een korte reportage uitzond over de ploeg van coach Toon van Helfteren. Terecht, want Feyenoord staat op een hele nette tweede plaats op de ranglijst. Doorgaans wordt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord aangevoerd door de Amerikaanse scorers Keyshawn Woods en Quentin Snider en momenteel vooral ook door Jeroen van der List. De lange man uit Gouda lijkt zichzelf dit seizoen opnieuw uit te vinden en is op dit moment één van de meest efficiënte scorers in de DBL. In Weert gaan de Rotterdammers de strijd aan voor alweer de vijfde winst van het seizoen. Ter vergelijking: vorig seizoen werd dat feit pas na de jaarwisseling behaald.

TV Ellef verzorgt een livestream. Deze is hier te vinden. Mocht die link niet werken (overbelasting), dan biedt YouTube uitkomst. Voor de livestats moet je hier zijn.

Apollo Amsterdam (1-6) – Landstede Hammers (5-1)

De bezoekers uit Zwolle reizen af naar Amsterdam met een FIBA Europe Cup in de benen. Of dit voor de Hammers een extra last is, is maar zeer de vraag. De ploeg won namelijk met ruime cijfers van Kapfenberg Bulls uit Oostenrijk. Martez Walker zal sowieso vleugels hebben gekregen na de eerste gewonnen Europot in de geschiedenis van de club. De forward was goed voor maar liefst 25 punten. Jordan Johnson, tot dusver de smaakmaker bij uitstek in de ploeg van Herman van den Belt, deed het wat minder en hij zal tegen Apollo weer willen schitteren. Vroeg in het seizoen heeft Landstede al een goede vorm te pakken. Waar bij de concurrentie nog gewerkt wordt aan de team chemistry, is het bij de Zwollenaren zichtbaar dat sterkhouders als Noah Dahlman en Sherron Dorsey-Walker zijn gebleven.

Momenteel is Landstede Hammers normaliter een maat te groot voor Apollo, dat tot nu toe alleen wist te winnen van een gehavend Aris Leeuwarden. In die wedstrijd was wel de Amerikaan Xavier Cannefax voor het eerst in Apollo-tenue te bewonderen. De guard was direct goed voor 24 punten, 6 rebounds en 8 assists. Dat er ook nog ruimte voor verbetering is, blijkt uit de 6 turnovers die hij leed. Daarnaast was Mladen Vitkovic weer speelklaar. Apollo zal een fikse inbreng van de beide heren absoluut nodig hebben om een kans te kunnen maken tegen de regerend landskampioen. Tegen de toppers weten ploegen van coach Patrick Faijdherbe wel vaker verrassend uit de hoek te komen, maar in principe is dit geen wedstrijd waar de Amsterdammers uitgaan van twee winstpunten.

Honsbeek Media staat weer garant voor de livestream. De statistieken worden weer live bijgehouden.

Heroes Den Bosch (4-2) – Zorg en Zekerheid Leiden (3-1)

De topper van deze speelronde wordt gespeeld in de Bossche Maaspoort. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden zal Heroes absoluut de winst in eigen huis willen houden. De ploeg wist tot nu toe de simpeler potjes te winnen, maar ging tegen de concullega's in de top onderuit. Zowel in Groningen als in Zwolle werd verloren. Nu is de thuishal echter het strijdtoneel en dat zal Heroes Den Bosch moed geven. In de eerste weken van de competitie zijn de Brabanders onder leiding van coach Jean-Marc Jaumin nog op zoek naar automatismen. De ploeg is grotendeels nieuw en het heeft tijd nodig om een hecht team te vormen. Dit jaar moet Heroes Den Bosch dat voor elkaar krijgen in de nationale competitie. Het ontbreken van Europese duels zal aan de ene kant de ontwikkeling niet bespoedigen, maar aan de andere kant raken de spelers in elk geval niet overwerkt. Zo kan een nagenoeg fitte ploeg, onder leiding van de veel scorende Elijah Wilson, het opnemen tegen de bezoekers uit de Sleutelstad.

Zorg en Zekerheid Leiden doet wel de extra ervaring van Europese wedstrijden op. De ploeg wist deze week de eerste groepswinst in de FIBA Europe Cup te pakken door in het vierde kwart over Inter Bratislava heen te lopen. Aan het roer van dat succes stond guard Tayler Persons. De Amerikaan, die dit jaar voor het eerst als prof speelt, oogstte lof van Arimis Naglic, de coach van Bratislava. Zorg en Zekerheid Leiden lijkt alweer een prima speler uit de NCAA geplukt te hebben: Persons is niet bang om verantwoordelijkheid te nemen, scoort veel en brengt ook zijn ploegmaten in stelling. Leiden, dat tot nu toe alleen reglementair (20-0 tegen Aris) werd afgestopt, kan zich tevens verheugen op sterke optredens van Jarvis Williams en natuurlijk Worthy de Jong. Op bezoek in de Bossche Maaspoort ziet Zorg en Zekerheid Leiden zich gesterkt door de positieve resultaten van het vorige seizoen. In de reguliere competitie werd zowel thuis als uit niet verloren van Den Bosch. In het verleden behaalde resultaten bieden echter nog altijd geen garanties voor de toekomst en zodoende kunnen we ons verheugen op een boeiende pot tussen twee traditionele DBL-toppers.

Rinie Mees is een van de twee commentatoren van de Bossche livestream. De livestats worden hier gepresenteerd.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle 16 
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 12 
Donar Groningen 12 
Heroes Den Bosch 12 

Zorg en Zekerheid Leiden
Den Helder Suns
Basketbal Academie Limburg
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam 10 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken