zo. 17-11 14:00
ZWO
92

LDN
75
zo. 17-11 14:30
RDM
67

DBO
57
wo. 20-11 18:00
BRA
78

LDN
88
wo. 20-11 19:00
KAP
67

ZWO
100
wo. 20-11 19:30
GRO
62

PIN
79
za. 23-11 20:00
LWD vs
ZWO
za. 23-11 20:00
LDN vs
GRO
zo. 24-11 14:30
RDM vs
AMS
wo. 27-11 18:30
GRO vs
SPI
wo. 27-11 19:30
ZWO vs
IRO
Website laten maken voor 250,-

Veel teams uit op herstel


Veel teams uit op herstel

Door Menno Schraven
 

DELFT, 09 november 2019 - Van de acht teams die dit weekend spelen, wonnen alleen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Den Helder Suns hun laatste duel. Zes andere clubs gingen Europees of in competitieverband onderuit. ZZ Leiden verloor zelfs twee keer op rij. Voor veel teams dus tijd voor herstel.

Zaterdag 9 november

Zorg en Zekerheid Leiden (3-2) – Den Helder Suns (3-4)

Net als Donar en Landstede verloor ook Zorg en Zekerheid Leiden deze week zijn Europese bekerduel. De Hongaren van PVSK-Veolia waren in eigen huis met 87-77 te sterk. Drago Pasalic tekende in deze wedstrijd voor twintig punten. Het was alweer een tijdje geleden dat de van Donar overgekomen center zo flink in de dubbele cijfers belandde. De ploeg van coach Franke is nog altijd zoekende en levert geen constante prestaties. Winst op Den Helder mag normaliter in eigen huis geen probleem vormen voor de Leidse formatie, dat van alle DBL-teams het minste aantal competitiewedstrijden heeft gespeeld, pas vijf.

Alleen Zorg en Zekerheid Leiden ontbrak nog als tegenstander voor Den Helder in dit eerste deel van de competitie. De ploeg uit de kop van Noord-Holland pakte tot dusver drie overwinningen; tegen Aris, BAL en Apollo. Tegen de vier op papier sterkere ploegen trok het aan het kortste eind. De Suns laten zich echter niet zomaar opzij zetten en met een goede uitschieter kunnen ze het Zorg en Zekerheid Leiden lang lastig maken. De Nederlandse jonge center Yarick Brussen is de opvallende topscorer tot dusver met bijna 17 punten per wedstrijd en ook nog eens bijna 9 rebounds gemiddeld. Amerikaan Josh Williams is goed voor gemiddeld vijftien punten. Een andere sterkhouder is de jonge Nederlandse guard Boyd van der Vuurst de Vries (ruim 11 punten en ruim 3 assists gemiddeld) die een positieve ontwikkeling doormaakt. Den Helder Suns haalde bovendien met de twee meter lange forward K.J. Byers een derde Amerikaan binnen. Of hij al iets voor zijn nieuwe team kan betekenen tegen Leiden is nog niet duidelijk. Daarvoor moeten alle papieren op tijd rond zijn.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en gaan na afloop in gesprek met de coaches. De livestats zijn hier te vinden

Aris Leeuwarden (1-7) – Apollo Amsterdam (1-7)

Dit ‘staartduel’ is van belang voor wie van de twee teams de laatste plaats mag verlaten en wellicht in punten op gelijke hoogte kan komen met BAL. De Friese formatie wacht na acht wedstrijden nog altijd op de eerste echte overwinning dit seizoen. De twee punten die het behaalde, kreeg Aris in de schoot geworpen door een foutje in de ‘boekhouding’ van Leiden dat in het onderlinge duel ongerechtigde spelers opstelde.

Twee weken geleden won Apollo eenvoudig van Aris met 80-68, na een overdonderende 18-2 start.
Nu liggen er in eigen huis kansen voor Aris, al zal het dan op z’n minst sterker aan de wedstrijd moeten beginnen. De Friezen kunnen moed putten uit de wedstrijd van vorige week, waarin bij Den Helder met 74-63 werd verloren. Center Samuel Idowu is met 21 punten gemiddeld topscorer van de ploeg. De jonge guard Tim Hoeve is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een zware knieblessure en neemt plaats in de toch al volle ziekenboeg bij de Friezen.

Apollo leverde vorig weekend een goede wedstrijd af, maar verloor wel met 84-96 van koploper Zwolle. Xavier Cannefax en Mladen Vitkovic namen de ploeg in elk geval qua scores bij de hand, met respectievelijk 25 en 17 punten. De jeugdige spelers deden ook een duit in het zakje en maakten belangrijke minuten. Verdedigend zal het tegen Aris beter moeten, om de overwinning mee te nemen naar Amsterdam.

Rob Mooij geeft commentaar bij de door Sport Noord verzorgde livestream. De statistieken worden in principe live bijgehouden.

Basketbal Academie Limburg (2-4) – Landstede Hammers Zwolle (6-1)

Basketbal Academie Limburg maakte het Zeeuw & Zeeuw Feyenoord vorige week één helft lastig, maar ging in de tweede helft kopje onder en verloor met 69-82. Winstpartijen waren er wel tegen Apollo en thuis tegen Aris. Eerder dit seizoen waren de Hammers met 78-54 te sterk. Winst voor BAL betekent een absolute sensatie. Een kleiner verlies dan in de uitwedstrijd is al positief voor BAL, maar coach Radenko Varagic denkt daar echter ongetwijfeld anders over. Thuis is BAL voor iedere tegenstander een lastige ploeg. Al is BAL onder de borden wat kwetsbaar, zeker tegenover de lengte die Zwolle meeneemt.

De Hammers kunnen op hun beurt de bittere smaak van de verloren Europese wedstrijd tegen Ironi Ness Ziona van zich afspoelen. De Zwollenaren hadden via Sherron Dorsey-Walker het laatste schot van de wedstrijd, maar de Amerikaan miste de winnende bal, waardoor Zwolle na een sterke wedstrijd met 92-90 verloor. Landstede heeft het de laatste paar seizoenen lang niet altijd makkelijk in Weert, maar lijkt letterlijk en figuurlijk een maatje te groot om zich in deze wedstrijd te laten verrassen. Wellicht kan coach Herman van den Belt zijn belangrijkste spelers wat rust gunnen en gebruik maken van zijn bank om deze wedstrijd te winnen.

TV Ellef verzorgt een livestream. Deze is hier te vinden. Mocht die link niet werken, dan biedt YouTube uitkomst. Voor de livestats moet je hier zijn.

Zondag 10 november

Donar Groningen (4-2) - Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal (5-1)

Donar kreeg afgelopen woensdag laat op de avond een stevige tik te verduren in het Belgische Charleroi. Spirou Basket versloeg de Groningse ploeg in de FIBA Europe Cup met meer dan dertig punten verschil (87-56). Coach Erik Braal nam na afloop alle verantwoordelijkheid op zich, door te stellen dat hij zijn manschappen in meerdere opzichten onvoldoende had voorbereid. Daarmee probeerde Braal ook wat van de druk van zijn spelers af te halen, want Donar draait nog allesbehalve op volle toeren. Verdedigend zit het redelijk in elkaar, maar aanvallend komt de ploeg nog niet los. Bovendien overtuigde spelverdeler guard Carrington Love niet in de wedstrijd tegen de Belgen. Eerder dit seizoen verloor Donar in Rotterdam. Tijd voor revanche zou je zeggen, maar dat is geen zekerheidje in Groningen op dit moment.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en iedereen die de club lief heeft, moet af en toe even met de ogen knipperen. Na zes wedstrijden, met slechts één nederlaag in de seizoensopener tegen Zorg en Zekerheid Leiden, staan de Rotterdammers op een knappe tweede plaats. De hand van ex-bondscoach Toon van Helfteren lijkt daarmee nu al zichtbaar. De ervaren coach geeft zijn spelers veel vertrouwen en is heel duidelijk in wat hij verlangt en dat betaalt zich uit. Wel moet worden aangetekend dat Feyenoord de punten vooral tegen de op papier wat mindere tegenstanders behaalde. Het lastige uitduel tegen Donar is een mooi meetmoment om te zien wat de Rotterdammers werkelijk in hun mars hebben en hoe ver ze kunnen reiken dit seizoen. De halve finale van de play-offs is in elk geval het doel.

Dit duel is live te volgen via TV Noord. De livestats worden hier gepresenteerd.

Stand

Team Pnt 
Landstede Hammers Zwolle 16 
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord 12 
Donar Groningen 12 
Heroes Den Bosch 12 

Zorg en Zekerheid Leiden
Den Helder Suns
Basketbal Academie Limburg
Aris Leeuwarden

Apollo Amsterdam 10 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken