EELDE, 7 maart 2014 – Of het nu gaat om de toppositie, de plekken vier en acht of zelfs de laatste plek. Om alle plekken op de ranglijst wordt dit weekend volop gestreden. Vaak in rechtstreekse duels binden ploegen de strijd aan voor de gunstigste uitgangspositie." />
za. 15-12 20:00
LDN
97

DHE
76
za. 15-12 20:30
RDM
77

GRO
79
zo. 16-12 14:00
ZWO
84

LIM
69
zo. 16-12 16:00
DOR
71

AMS
69
zo. 16-12 17:30
OGH
54

LDN
81
di. 18-12 20:00
LWD vs
ZWO
wo. 19-12 18:00
AEK vs
GRO
wo. 19-12 19:45
RDM vs
DOR
wo. 19-12 20:00
LDN vs
AVT
do. 20-12 20:00
DBO vs
DHE
Onepage website, makkelijk websites bouwen

Volop strijd op alle fronten


Volop strijd op alle fronten

Door Hans Kortekaas
 

EELDE, 7 maart 2014 – Of het nu gaat om de toppositie, de plekken vier en acht of zelfs de laatste plek. Om alle plekken op de ranglijst wordt dit weekend volop gestreden. Vaak in rechtstreekse duels binden ploegen de strijd aan voor de gunstigste uitgangspositie.

Het topduel van dit weekend staat geprogrammeerd in de Bossche Maaspoort. Daar krijgt SPM Shoeters de laatste kans om de koppositie van GasTerra Flames te betwisten. Bij winst slaan de Groningers een gat van drie verliespartijen en dat geven ze in de resterende wedstrijden niet meer uit handen.
 
Een andere ploeg die de laatste strohalm moet grijpen is BC Apollo. De formatie van Hakim Salem moet de wedstrijd in Rotterdam tegen Challenge Sports winnen om de kans op de laatste play-off plek levend te houden.
 
En Zorg en Zekerheid Leiden. Dat heeft eigenlijk ook geen andere keus dan in Zwolle te winnen van Landstede Basketbal. Bij Leids verlies kan er een potloodstreep door het streven om toch nog thuisvoordeel in de eerste play-off ronde te halen.
 
Afhankelijk van de uitslagen van zaterdag en zondag zal pas duidelijk worden wat de extra inzet van Maxxcom BSW en Matrixx Magixx zal zijn. De Limburgers willen de rode lantaarn dolgraag overdoen aan BC Apollo en zijn dus extra geïnteresseerd in de uitkomst van het 010-020 duel. In Wijchen kijkt men vooral naar wat er zondag in Zwolle gebeurt.
 
 
Zaterdag 8 maart
 
SPM Shoeters (22-6) – GasTerra Flames (23-4)
Zelden of nooit een zo pissige winnende coach gezien als Flames-coach Ivica Skelin afgelopen dinsdag na de door zijn ploeg toch met 77-66 gewonnen bekerwedstrijd tegen SPM Shoeters. Terwijl vrijwel iedereen een prachtig bekerduel had gezien, had de Groningse coach alleen oog voor de laatste 38 seconden van de wedstrijd waarin zijn ploeg “bullshit” had gespeeld.
 
En Skelin had het goed gezien. “Als we straks met 12 of 13 punten verschil verliezen, weet ik waar we de plek in de finale verloren hebben. Dit zijn beslissende momenten en dan moet je attent zijn. Nu kan het nog fout gaat voor de beker, maar straks ook in de play-offs.”
 
Skelin had daar gerust vijf seconden bij op kunnen tellen. Ook de slotseconden van de eerste helft liet zijn ploeg het immers afweten. De moederziel alleen staande Kees Akerboom kon daardoor in de buzzer met een driepunter de stand bij rust in extremis nog beperken tot 42-32.
 
Daar waar Skelin voor de taak staat zijn ploeg ook de laatste seconden van een wedstrijd bij de les te houden, ziet zijn tegenstrever Sam Jones zich voor een heel ander probleem gesteld. GasTerra Flames was dinsdag ruim 39 minuten lang heer en meester in Martiniplaza en Jones’ speerpunt Wesley werd daarbij volledig aan banden gelegd door Bekkering & co.
 
Aan Jones de opdracht om hier voor zaterdag een oplossing voor te bedenken. Als dat niet lukt, lijkt niets het kampioenschap van de Groningers in de reguliere competitie nog in de weg te kunnen staan. Bovendien zullen de Flames zich dan over tien dagen (woensdag 18 maart) met extra zelfvertrouwen nogmaals in de Maaspoort melden om de plek in de bekerfinale veilig te stellen.
 
Challenge Sports Rotterdam (6-20) – BC Apollo (5-23)
Van even groot belang als het duel tussen de koplopers is de confrontatie tussen Challenge Sports Rotterdam en BC Apollo. De Amsterdammers hebben de hoop de laatste play-off plek nog niet laten varen, alhoewel de 62-60 nederlaag bij Maxxcom BSW afgelopen weekend een behoorlijke streep door de rekening van BC Apollo-coach Hakim Salem was.
 
De Amsterdammers kunnen zaterdagavond in punten gelijk komen met de mannen uit de Maasstad, maar hebben wel twee wedstrijd meer gespeeld dan de Rotterdammers. Voordeel voor de Amsterdammers is dat ze bij een gelijk aantal punten op basis van onderling resultaat boven Challenge Sports Rotterdam zullen eindigen.
 
Bovendien hoeft de formatie van Hakim Salem na vanavond de provinciegrenzen niet meer te overschrijden. In de resterende zeven wedstrijden spelen ze zes (!) keer in de eigen Apollohal en reizen ze voor de enige uitwedstrijd naar de kop van de Noord-Holland. Echt eenvoudig zal BC Apollo het in eigen huis echter niet krijgen, want de hele kop van de ranglijst brengt nog een bezoek aan de hoofdstad.
 
Den Helder Kings (19-7) – Aris Leeuwarden (8-19)
Op papier een mooie affiche, maar eigenlijk de minst interessante wedstrijd van deze speelronde. Den Helder Kings moet gewoon winnen om in het spoor van de koplopers te blijven, terwijl het duel voor Aris Leeuwarden vooral als opwarmertje geldt naar de bekerreturn van komende woensdag in Leiden.
 
De kersverse Aris-coach Tom Simpson was na afloop van het gelijke spel in de beker tegen Zorg en Zekerheid Leiden een tevreden man. Vooral de volwassenheid die zijn ploeg in dat duel had getoond, werd door Simpson geprezen. “Dit gelijke spel voelt als een overwinning. Niemand gaf ons een kans. We moeten vechten en niet over ons heen laten lopen. Nu zaterdag eerst proberen puntjes te pakken in Den Helder”, liet hij na afloop van dat duel weten.
 
Vanuit Fries oogpunt zou winst natuurlijk meegenomen zijn, maar dat zal niet echt de inzet van de Leeuwarder-coach zijn. Mentale hardheid laten zien, hopen dat Tjoe de Paula eindelijk zijn eerste minuten kan maken en zijn formatie prepareren voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen (de bekerwedstrijd in Leiden)
 
En Den Helder Kings? De formatie van Jean-Marc Jaumin zit nog altijd op het vinkentouw om de tweede plek op de ranglijst van SPM Shoeters over te nemen. Net als in het eerste duel (80-70) moet de horde Aris Leeuwarden ook nu vrij eenvoudig genomen kunnen worden, zodat de fans al met een schuin oog kunnen kijken naar de tussenstanden van het duel in Den Bosch.
                                                                                
Zondag 9 maart
 
Landstede Basketbal (17-9) – Zorg en Zekerheid Leiden (15-11)
Het zondagduel is opnieuw een duel waar ook de neutrale supporter (zeker die uit Wijchen) met spanning naar uit kan kijken. Beide ploegen azen op de vierde plek op de ranglijst en beide ploegen lijken na een mindere periode de weg omhoog weer in te hebben geslagen.
 
Via overwinningen op Aris Leeuwarden (90-65) en Challenge Sports Rotterdam (58-69) heeft de formatie van Herman van den Belt de neerwaartse trend doorbroken. Na die twee winstpartijen geldt de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden als echte graadmeter voor de Hammers.
 
Begin december waren zij de Leidenaren al eens met 72-59 duidelijk de baas. In dat duel was Worthy de Jong al eens de beste man aan Leidse zijde. Dinsdagavond bewees hij met 24 punten in het bekerduel in Leeuwarden dat hij de echte vorm nu eindelijk te pakken heeft. En een De Jong in deze vorm kan de komende maanden in elke wedstrijd nog van doorslaggevende betekenis zijn voor de Leidse formatie.
 
Dinsdag 11 maart 
Maxxcom BSW (3-23) – Matrixx Magixx (15-11)
In Weert en Wijchen hebben ze komend weekend nog even nodig om volledig te herstellen van alle carnavalsperikelen. Vanaf dinsdag is het echter ook voor Maxxcom BSW en Matrixx Magixx weer business as usual.
 
Met de kennis uit de duels die dit weekend in Rotterdam en Zwolle gespeeld worden, zal duidelijk worden met welke extra motivatie de ploegen dinsdagavond van start gaan.
 
Nu hij voor het eerst dit seizoen met een vrijwel fitte selectie aan het duel kan beginnen, wil Maxxcom BSW-coach Niels Vorenhout de komende weken alles op alles zetten om de laatste plek te verlaten. Als Challenge Sports Rotterdam het duel zaterdagavond van BC Apollo weet te winnen, ligt die weg open voor de Maxxcom BSW. De Limburgers zullen dan tegen Matrixx Magixx wel de derde seizoenszege op rij moeten boeken. In het Limburgse droomscenario zouden ze op de slotdag van de competitie na winst in Rotterdam een ommetje via Amsterdam kunnen maken om daar de rode lantaarn te bezorgen.
 
De Limburgers zullen de punten van Matrixx Magixx echter zeker niet cadeau krijgen. Eerder dit seizoen boekten de limegroenen al een afgetekende 60-90 overwinning in Boshoven. Nu zullen ze in Weert moeten winnen om in de race te blijven voor de belangrijke vierde plek op de ranglijst.
 

Stand

Team Pnt 
Landstede Basketbal Zwolle 15  14  28 
New Heroes Den Bosch 13  11  22 
Donar Groningen 14  11  22 
Zorg en Zekerheid Leiden 11  10  20 

Dutch Windmills Dordrecht 13  14 
Feyenoord Rotterdam 14  10 
Aris Leeuwarden 14  10 
Den Helder Suns 15  11 

Basketball Academie Limburg 14  12 
10  Apollo Amsterdam 15  13 

Volg ons op:

De facebook van basketballleagueDe twitter van basketballleague De instagram van basketballleague

Deel ons op:

Spelerstatistieken